Сьогодні на ринку платних послуг в медичній сфері ви знайдете десятки лабораторій, клінік і багатопрофільних центрів, але не всі вони однаково хороші. Саме про це піде мова в нашій статті. Однак перш розглянемо переваги якісної приватної медичної лабораторії перед державними установами охорони здоров’я.

Проста на перший погляд процедура здачі аналізів в державній поліклініці по ОМС може обернутися сущим кошмаром для працюючої людини. Спочатку необхідно записатися до дільничного терапевта для отримання направлення на здачу аналізів, потім в зазначений день дочекатися в черзі на забір крові (іноді потік пацієнтів не дозволять потрапити до лаборанта в цей день). Отримання результатів також тільки у лікаря за попереднім записом. Таким чином, звернувшись в приватну лабораторію, ви заощадите час і нерви.

Отримання результатів аналіз сечовина в приватних клініках займає, як правило, один робочий день при стандартних дослідженнях. При цьому вам не потрібно направлення лікаря, а результати можна отримати як на руки в клініці, де здавався аналіз, так і по електронній пошті або за допомогою Особистого кабінету.
Приватні клініки також здійснюють забір біоматеріалу для досліджень на дому, що є великою перевагою для маломобільних груп громадян.
Сучасне обладнання і технології, а також висока кваліфікація співробітників в приватних медичних лабораторіях – ось результат розвитку галузі.

Також серед плюсів приватних клінік пацієнти відзначають зручний графік роботи-здати аналізи пацієнти можуть з раннього ранку і до пізнього вечора. Серед недоліків приватних клінік першим, а найчастіше і єдиним, є вартість послуг. Однак і тут можна знайти вигідні умови і спеціальні пропозиції, конкурентів серед лабораторій безліч, і боротьба за пацієнтів диктує правила гри.
На що звернути увагу при виборі приватної лабораторії?

Ми підготували список рекомендацій, як вибрати надійну лабораторію для досліджень:

Якщо на здачу аналізів вас відправляє лікар, то, швидше за все, він може порекомендувати якісну лабораторію. Так як фахівець володіє великим досвідом роботи з результатами досліджень різних клінік, він напевно має уявлення про якість досліджень.
Висока автоматизація мережевих лабораторій не завжди є позитивною якістю. Тут варто зупинитися докладніше, адже багато хто може посперечатися, що чим більше мережа, тим вище якість. Однак 90% помилок в лабораторній діагностиці відбувається на преаналітичному етапі, тобто від підготовки пацієнта до забору матеріалу до їх потрапляння в аналізатор. Великі мережі лабораторій оснащені автоматичними сортерами пробірок, а критерії цього сортування спеціально занижені. Це пов'язано з транспортуванням біоматеріалу від пункту здачі до лабораторії, часом це триває більше 48 годин (в той час як рекомендується, щоб матеріал був відправлений в аналізатор протягом 12 годин). Також автоматичне сортування може відбракувати пробірки, якщо на них нерівно наклеєні штрих-коди або відтінок кришки відрізняється від базового. Все це веде до перезаборів зразків і негативних відгуків пацієнтів. Крім того, результати аналізів в таких мережах зазвичай не проглядаються лікарями до видачі пацієнту, тобто фахівець не може оцінити відповідність отриманих результатів в сукупності досліджень або відповідність клінічній картині.